I mit blogindlæg: Trivsel i spare tider skriver jeg om Herzbergs to-faktor-teori, og jeg er overrasket over, hvor høj søgningen er på netop to-faktor-teorien og Hertzberg, da hans teorier er fra 60`erne og 70`erne. På grund af hans popularitet har jeg valgt at lave endnu et blogindlæg om ham.
Herzbergs motivations-hygiejneteori hører under jobenrichmentteorier, idet de fokuserer på, hvordan medarbejderen kan beriges ved at ændre på faktorer i job situationen.
Herzbergs motivations-hygiejneteori, også kaldet to-faktor-teorien, udsprang af et studie af jobattituder hos 203 ingeniører og regnskabsfolk fra forskellige virksomheder i og omkring Pittsburgh, og blev publiceret i bogen The Motivation to Work. Studiet er sidenhen udvidet betragteligt til også at indbefatte andre målgrupper og kulturer.
Ud over at Herzbergs teorier holder, er en del af forklaringen på Herzbergs popularitet, måske, hans evne til at gøre komplicerede emner forståelige og tilgængelige for almindelige mennesker på en humoristisk og inspirerende måde.
Læs bare her hans eksempel på, hvad motivation er:
Jeg havde en 1 år gammel Schnauzer (hund), og da den var en lille hvalp, og jeg ville have, den skulle bevæge sig og udføre en bestemt handling, gav jeg den et skub bagi med mere eller mindre kraft.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Nu, da jeg har afsluttet dens lydighedstræning, holder jeg en godbid op foran den, når jeg vil have den til at bevæge sig og udføre en given handling.
Men hvem er det, der er motiveret, mig eller hunden?
Hunden vil have godbidden, men det er mig, som vil have den til at bevæge sig og udføre en given handling. Altså er jeg den, som er motiveret, og hunden er den, som bevæger sig.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
I dette eksempel var alt, jeg gjorde, at ændre KITA (læs om KITA herunder) fra negativ til positiv – jeg ændrede motivationsstrategi fra et skub (push) til et træk (Pull).
Hvorfor er dette (Kita) ikke motivation?
Hvis jeg udøver såvel negativ som positiv KITA over for min hund, vil den bevæge sig og udføre den handling, jeg ønsker af den, og hvis jeg ønsker den samme handling igen, må jeg blive ved med at udøve KITA for at få den til at bevæge sig.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
På samme måde kan jeg oplade en medarbejders batterier og genoplade dem, men det er kun, når en person har en egen generator, der generer sin egen energi, der er tale om (langtidsholdbar) motivation. Har man sin egen generator, behøver man ikke eksterne stimuli for at bevæge sig, da man af sig selv ønsker bevægelsen.
Motivation er derfor i Hertzbergs udlæggelse ikke at lade og genoplade en andens batterier. Det er at hjælpe medarbejderne med at lokalisere og bruge deres egen energigenerator.
Hvad er KITA?
Negativ KITA fremkommer ved at gennemtvinge handling ved hjælp af frygt for konsekvenserne, hvis det ikke sker. Negativ KITA kunne man kalde for motivation ved hælp af pisk, da den udelukkende fører til en bevægelse af medarbejderne, fordi lederen skubber på. Den fører ikke til en reel motivation af medarbejderne. Lederen er med andre ord den, der er motiveret, hvor medarbejderne blot bevæger sig, hvilket man tydeligst ser ved, at medarbejderne holder op med at bevæge sig, når lederen fjerner ‘pisken’.
Clik here to view.

Clik here to view.

I begge tilfælde er resultaterne kortlivede, og vi er tvunget til at finde på større KITA for at bibeholde aktiviteten. Hverken negativ eller positiv KITA skaber det, vi forstå ved en selvmotiveret person.
Se her to engelske videoer med Fredrick Herzberg fra et røgfyldt auditorium i 70`erne, hvor han forklare sine teorier
Med venlig hilsen
Helle Røsfeld
Røsfeld Intuitiv Learning
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Clik here to view.
