Der har været indvendinger om, og også med nogen ret, at analysen jeg har brugt i “ Manglende trivsel koster på bundlinjen” ikke gælder det danske arbejdsmarked og dermed danske ledere. Jeg vil dog undlade at dvæle alt for meget ved de enkelte resultater og har i stedet til inspiration vedlagt data fra det danske arbejdsmarked, hvor såvel ligheder som forskelle tydeligt fremgår.
Data fra motivationsundersøgelsen 2006
Sammenfattende indikerer motivationsundersøgelsen 2006, at det er de nære og dagligdags forhold, der har størst betydning for motivationen. Især er det konkrete indhold i jobbet, relationen til kolleger og ledelsen samt udviklingsmulighederne i jobbet af afgørende betydning for motivationen. At omdømme samt arbejdsmiljø og samarbejde er blandt de forhold, der betyder mest, peger derudover på betydningen af en god kultur og atmosfære, hvor man behandler hinanden og jobbet respektfuldt.
Mere formaliserede forhold som løn, regler om arbejdstid og arbejdstidens tilrettelæggelse
spiller en mindre betydende rolle for motivationen. En mulig tolkning kan være, at disse forhold i overvejende grad spiller en vedligeholdelsesrolle for motivationen snarere end at være selvstændige drivere af motivationen.
Motivationsundersøgelsen 2006 viser endvidere, at tilbagemeldinger er det aspekt af ledelsesopgaven, hvor medarbejderne vurderer nærmeste leder mindst positivt. En tredjedel af medarbejderne erklærer sig således uenige i, at lederen giver tilstrækkelige tilbagemeldinger på arbejdet. 41 pct. finder, at de får tilstrækkelig tilbagemelding.
Ønsker du at vide mere om “Motivationsundersøgelsen 2006″?
Med venlig hilsen
Helle Røsfeld
Direktør
Røsfeld Intuitiv Learning
